Aktuell debatt

MP i hård kritik mot S: Natur och samer hotas

Expressen, 6 december 2021

Gruvetablering i Gállok är ett svek mot miljön och samernas rättigheter, skriver Emma Bergeling, språkrör för Gröna Studenter, tillsammans med bland annat Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, Europaparlamentariker och David Ling, språkrör för Grön Ungdom, i Expressen.

I sin regeringsförklaring talade statsminister Andersson varmt om mänskliga rättigheter och minoriteters rätt till kultur. Kort därefter gav Sveriges nye näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson besked om att den nya regeringen kommer att fatta beslut om järnmalmsbrytningen i Gállok inom snar framtid. “Det är inte så att vi tar lätt på miljöfrågor, men ja, vi älskar gruvor i Socialdemokraterna”, säger näringsminister Thorwaldsson.”

Miljöpartiet är inte emot all gruvnäring i sig – men Gállok är, av flertalet skäl, ingen lämplig plats för en gruva”, skriver artikelförfattarna.

Gállok-området är mycket viktigt för renskötseln och den samiska kulturen. I Gállok finns även betydelsefulla natur- och kulturvärden som måste skyddas. Traditionella samiska näringar och möjligheter till försörjning hotas om regeringens vision blir verklighet.

Slopa p-normen och sänk hyrorna för studenter!

Lundagård, 4 december 2021

Vi kan sänka studenters hyror med 1000 kronor i månaden genom att ersätta den kommunala parkeringsnormen med en mobilitetsnorm, skriver Jesper Olsson, språkrör för Gröna Studenter, och Amina Agbere, från Gröna Studenter Lund, i tidningen Lundagård.

Studenter lägger ofta mer än 35% av inkomsten på hyran. Vi behöver hitta vägar för att göra det billigare att bygga så att det finns fler bostäder med studentvänliga hyror.

Det finns en relativt enkel insats som skulle kunna göra stor skillnad. Kommunen bestämmer nämligen över något som kallas för p-normen, en regel för hur många parkeringsplatser det behöver finnas till varje boende. Spoiler alert: Det är många. Så många att det idag beräknas finnas mer parkeringsyta än boendeyta i Sverige.

Parkeringsplatser är dyra att anlägga vilket höjer priset för att bygga bostäder, vilket i sin tur leder till högre hyror. Vi i Gröna Studenter vill ersätta p-normen med en hållbar mobilitetsnorm. Gör vi det kan vi minska klimatpåverkan från byggnationen och bilberoendet samtidigt som vi sänker boendekostnaderna, en stor hjälp för oss studenter.

Rädda oss från klimatlyxfällan med en koldioxidbudget

ETC, 2 oktober 2021

Flera kommuner går före och inför lokala koldioxidbudgetar. Nu är det hög tid att hela landet följer efter, skriver Jesper Olsson, vårt språkrör, och Emma Bergeling, riksstyrelseledamot, i ETC.

För att på allvar omsätta Parisavtalet i handling är det hög tid att vi inför en nationell koldioxidbudget som dels visar vägen till nära nollutsläpp år 2035, och som även den ekonomiska budgeten har att förhålla sig till. Flera kommuner går före och inför lokala koldioxidbudgetar, och nu är det hög tid att följa deras exempel för hela landet.

En sådan koldioxidbudget skulle visa på hur mycket totala utsläpp vi har kvar innan vi bryter mot vårt åtagande i Parisavtalet. Den skulle ge oss ett riktvärde för hur mycket våra utsläpp måste minska från och med nu, och sedan år för år fram till att vi uppnår nära nollutsläpp.

Rika länder som Sverige, med historiskt höga utsläpp, har förbrukat en oproportionerligt stor del av budgeten och måste därför minska utsläppen i en snabbare takt än det globala genomsnittet. Sveriges budget är en del av den budgeten, av vilken en stor del behövs för att bygga upp välfärd och grön infrastruktur i länder som hittills använt en oproportionerligt liten del av budgeten.