Debattartiklar

Det är högern som är klimatkriminell – inte aktivisterna

När högern vill straffa aktivister som blottlägger deras klimatkriminella politik vill vi i Gröna studenter vara tydliga med att vi står i solidaritet med de som tar till gatorna för att driva på för den livsnödvändiga gröna omställningen, skriver språkrören Anton Bylin och Felicia Olsson.

Högern snubblar på mållinjen och Putin tar guld

Det är bra att Moderata Studenter hakar på Miljöpartiet och kräver ett importstopp av fossila bränslen från Ryssland. Det är också det enda med deras förslag som är bra. Resterande sammanfattas snällast som kontraproduktiva, skriver Felicia Olsson och Markus Barnevik Olsson, Gröna Studenter.

Stoppa importen av rysk olja och gas och inför en princip om energisolidaritet

När Ukrainas president i sitt tal till Sveriges riksdag bad om ett svenskt importstopp fick han stående ovationer av samtliga ledamöter. När Miljöpartiet lade förslag om importstopp röstade alla utom Vänsterpartiet emot”, skriver våra språkrör Felicia och Sigurður i Tidningen Syre.

Riksdagen kryllar av pumppopulister

Socialdemokrater, vänsterpartister, högeroppositionen – vilken värld lever ni i? Vi som undrar är Gröna studenter. Och vi vill påminna om tre hårda fakta. Faktum är att klimatförändringarna hotar alla levande system på jorden. Rapporterna från FN:s klimatpanels senaste utvärderingsperiod duggar nu tätt.

Motverka våldet mot kvinnor – dags för kompletterande åtgärder!

Amina Agbere, språkrör Gröna Studenter Lund, vill se fler åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. Det 40-punktsprogram som infördes under ledning av Märta Stenevi (MP), dåvarande jämställdhetsminister, anser hon behöver kompletteras.

MP i hård kritik mot S: Natur och samer hotas

Gruvetablering i Gállok är ett svek mot miljön och samernas rättigheter, skriver Emma Bergeling, språkrör för Gröna Studenter, tillsammans med bland annat Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, Europaparlamentariker och David Ling, språkrör för Grön Ungdom, i Expressen.

Rädda oss från klimatlyxfällan med en koldioxidbudget

Flera kommuner går före och inför lokala koldioxidbudgetar. Nu är det hög tid att hela landet följer efter, skriver Jesper Olsson, vårt språkrör, och Emma Bergeling, riksstyrelseledamot, i ETC.

Slopa p-normen och sänk hyrorna för studenter!

Vi kan sänka studenters hyror med 1 000 kronor i månaden genom att ersätta den kommunala parkeringsnormen med en mobilitetsnorm, skriver Jesper Olsson, språkrör för Gröna Studenter, och Amina Agbere, från Gröna Studenter Lund, i Lundagård.