Lär känna Emma, vårt nya språkrör!

Emma Bergeling är fast beslutsam att kämpa för vår planets framtid. I Gröna Studenters politiska arbete som baseras på forskning känner hon sig hemma. Vi ställde tre frågor för att lära känna Emma.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Mitt hjärta klappar extra hårt för klimat-, miljö- och rättvisefrågor. I grund och botten kommer mitt engagemang från en kärlek till vår fantastiska planet och en vilja att lämna efter den minst lika fantastisk.

– Det var dock en kvällskurs på Stockholms Universitet, Världens Eko, som blev ett riktigt uppvaknande om klimatkrisen vi befinner oss i. Insikten om hur bråttom det är att agera, och att fönstret för en framtid att längta till fortfarande är öppet, gjorde mig beslutsam att kämpa för en sådan framtid.

Varför ville bli vårt språkrör?

– Jag kandiderade till språkrör för att Gröna Studenter är en klockren knytpunkt mellan akademi och politik som är superviktig. Vi behöver forskningsbaserad politik. Jag tror inte att någon ensam aktör kan vända utvecklingen, vi behöver samarbete över sektorer och använda all kunskap vi har.

– Studenterna som utbildas idag sitter på så otroligt mycket kunskap och viktiga insikter som är hög tid att de får ta plats i politiken. Det är inga lätta frågor vi handskas med, men med gröna hjärtan och en rejäl dos sakkunskap kommer vi långt. Det är nu det gäller.

Vad gör du på fritiden?

– Jag är en inbiten friluftsmänniska som trivs som allra bäst i naturen, om det så är i ett tält på fjället eller med ett par skidor under fötterna. Utöver det gillar jag att odla ätbart, sjunga i kör och träffa härliga människor.

Om Emma Bergeling

  • Är 25 år och bor i Uppsala sedan fyra år
  • Har en kandidatexamen i ekonomi och hållbar utveckling
  • Läser masterprogrammet Hållbar utveckling vid Uppsala universitet
  • Valdes in som ledamot i Gröna Studenters riksstyrelse i mars 2021
  • Valdes till språkrör för Gröna Studenter i oktober 2021
  • Är medgrundare till Klimatstudenterna Sverige