Skip to content
logo-round@2x
Menu
logo-round@2x

Grön Debatt

23 MAJ 2024

Second hand som inte kostar skjortan

En second hand-våg sveper över Sverige, men politiken kan och borde göra mer, skriver Gröna studenter.

15 JANUARI 2024

Ge unga i Sverige en framtid vi vill försvara

Vi i Gröna studenter uppmanar Moderaterna att spara på krutet nästa gång de skriver talmanus, och istället fokusera på att mobilisera landet för en framtid som unga vill försvara.

14 DECEMBER 2023

Därför ska Sverige gå före i omställningen

Klimatledarskap är Sveriges stora chans. Det inser nu allt fler, skriver bland andra Isabella Lövin (MP).

17 NOVEMBER 2023

Det är dags att öppna upp Lund för politiken

Att politiska studentförbund inte får annonsera eller kampanja på Lunds universitets campus bidrar till ett icke-demokratiskt begränsande av studenters rätt att yttra sig, menar sju representanter för sex partipolitiska studentorganisationer.

17 NOVEMBER 2023

Vi måste våga säga ja till nya gruvor i Sverige

Vi är ödmjuka inför att frågan om gruvbrytning är lika komplex som den är känslig, men även känsliga frågor kräver svar.

Vi i Miljöpartiets studentförbund vågar ta ställning i gruvfrågan, skriver Markus Barnevik Olsson, Nadja Vinberg, Anton Bylin och Edit Holmqvist.

16 NOVEMBER 2023

Att investera i ungas psykiska hälsa är att investera i samhället

Att förbereda den kommande generationen innefattar mer än en enkel överföring av kunskap och färdigheter till studenter. För att adressera den utbredda problematiken kring psykisk ohälsa krävs tidiga åtgärder från utbildningsinstitutionernas sida, vilket inte bara gynnar individens välmående utan också samhället som helhet. På Miljöpartiets kongress i Örebro vill Gröna Studenter se krafttag för ungas hälsa, bland annat genom en reformerad studenthälsovård på universitet och högskolor.

 

15 NOVEMBER 2023

Förbjud Busch-resor!

KD-ledaren gillar att ta flyget från Stockholm till Göteborg. Det måste bli omöjligt att agera så klimatvidrigt. Under nästa mandatperiod bör därför Miljöpartiets parlamentariker i EU verka för att förbjuda alla flygresor som kan ersättas med en rimlig tågresa.
14 NOVEMBER 2023

Politikförbudet hotar demokratin, Chalmers

MP, S, C, L, M och KD:s studentförbund: Vi kräver att högskolan backar

9 NOVEMBER 2023

Nedrivningen av Sveriges gröna image går snabbt nu

På FN:s klimatmöte fick Ulf Kristersson sitta i skamvrån. Och höstens viktiga klimathandlingsplan göms undan som en skrivelse till riksdagen, skriver Markus Barnevik Olsson, Gröna studenter.
4 OKTOBER 2023

”Buschs utsläppsresa visar behovet av MP:s skuggbudget på transportområdet”

Buschs utsläppsresa är ett exempel på ett stort problem. Nu krävs det handlingskraft och under hösten driver Gröna Studenter på för en rad resereformer, som Sverigekortet och förbud mot kortare flygresor som i Frankrike. Det skriver Anton Bylin och Felicia Olsson, språkrör för Gröna Studenter.

18 SEPTEMBER 2023

Svantesson är en riktigt snål och feg finansminister

Snart presenteras finansminister Elisabeth Svantessons (M) andra budget. Med största sannolikhet kommer hon fortsätta på den inslagna vägen. Regeringen svälter ekonomin. Helt i onödan.
21 AUGUSTI 2023

Regeringen väljer Hans – fortsätter Rata Greta

Regeringens val att strunta i all samlad klimatforskning och öka utsläppen är att aktivt välja stormen Hans, framför forsknings­förespråkaren Greta. Och hur ska vi egentligen förstå ­sagofigurerna Hans och Gretas pappa, han som går med på att lämna barnen ensamma i skogen? skriver Felicia Olsson, språkrör för Gröna Studenter.

11 JULI 2023

Några vindkraftverk hotar inte vår identitet

Högerspökena i Uddevalla menar att vindkraftverk är ett “existentiellt hot mot vår regionala identitet”. Det får stå för dem. Till skillnad från debattörerna rubbas inte vår bohuslänska identitet av några vindkraftverk till havs, skriver fyra representanter för Gröna studenter.

4 JULI 2023

Nej, barn skadas inte av möjligheten att vara sig själva

Sverigedemokraternas hat mot HBTQI-personer är skrämmande. Det är viktigt att inte normalisera den hårda retoriken som de och deras anhängare har, skriver Saga Pilblad Hjerpe och Mika Gartelius från Miljöpartiets studentförbund Gröna Studenter.

22 JUNI 2023

Bilden av ubåten bredvid flyktingbåten är talande

Varför känner vi mer närhet till ubåtsfararna vid Titanic än till flyktingarna på Medelhavet? Starka krafter i samhället jobbar outtröttligt för att vi både ska tänka mindre rationellt, och känna mindre empati, skriver Felicia Olsson, Anton Bylin och Jakob Nadir från Gröna studenter. 

12 MAJ 2023

Studentförbund: SD:s respekt för demokratiska processer är obefintlig

Företrädare för studentförbund med nära koppling till SD attackerar systematiskt den fria akademin. Ändå viftar regeringen bort kritikernas motstånd med anklagelser om ”hysteri”, skriver representanter från S-studenter, Gröna studenter och Centerstudenter.

10 APRIL 2023

Pourmokhtari fiskar bara efter sympati 

När klimatministern fiskar sympati för sitt bråkande med SD måste två helt centrala frågor ställas om Liberalernas medverkan i regering: 
– Vad är resultatet och vad är alternativet, frågar sig Felicia Olsson, språkrör för Gröna Studenter.

20 MARS 2023

”Sverige behöver färre forskare på Melloscenen och fler i politiken.”

Partipolitiskt engagemang må vara en konventionell metod, men den ger effekt och lägger grunden för Sveriges demokrati, skriver Markus Barnevik Olsson, klimatpolitisk talesperson för Gröna studenter.

16 FEBRUARI 2023

Kristerssons klimatpolitik är prokrastrinering

Den ”gröna högerns” gröna reformer syns fortfarande inte till. För klimatets, skattebetalarnas och nästa generations skull hoppas vi i Gröna Studenter att de kommer. Det skriver Markus Barnevik Olsson, klimatpolitisk talesperson för Gröna studenter.

30 JANUARI 2023

Vi kan inte inbilla oss att vi kan fortsätta flyga som vanligt

Ingen har påstått att minskat flygande är den “stora lösningen på klimatet”. Men det är en lösning av många som krävs, skriver Jakop Dalunde och Markus Barnevik Olsson, Miljöpartiet.

29 JANUARI 2023

Hundra dagar av skitsnack

Regeringen har firat hundradagarsjubileum med pressmöten om politiken på olika områden varje dag. I onsdags var det energi och klimat som var temat, men Saga Pilblad Hjerpe från Gröna studenter är inte imponerad. De tar noll ansvar för omställningen, skriver hon.

26 JANUARI 2023

Europas säkerhet stärks med förnybart i Östersjön

Det är upp till bevis för högerregeringen att visa svenskt ledarskap i EU. Och då duger inte dyr och långsam kärnkraft. Putins krigskassa måste minska nu. Europas energisäkerhet måste öka nu.

16 JANUARI 2023

kristersson ser norrland som en främmande plats

Problemet med regeringens jackor i Kiruna är inte att de ser töntiga ut. Det visar på hur de ser på norra Sverige – som en främmande, exotisk plats. Så blir det när hela Sverige inte är representerade i regeringen.

9 DECEMBER 2022

Antimiljöpartismen styr Kristerssons regering

Debattören: Den enda ideologi som M, KD, L och SD har gemensamt

24 OKTOBER 2022

Nu är det Pumppopulister som ska styra sverige

Svantesson, Busch, nedlagt miljö­departement… Det här innebär en total nedprioritering av vår tids stora ödesfrågor, skriver Gröna studenter: ”Vi kommer inte att passivt se på.”

20 OKTOBER 2022

Widdings dårskap döljer den verkliga katastrofen

Man häpnar av SD:s nya riksdagsledamot Elsa Widding klimatförnekande. Men man ska inte låta sig luras. Retoriken är så extrem att den nya regeringens utsläppsökningar framstår som sansade.

1 NOVEMBER 2022

”Ovärdig syn på barn i valrörelsen”

Den politiska debatten i årets valrörelse har präglats av förslag om hur staten bättre kan kontrollera, uppfostra och straffa barn och unga. Hur hamnade Sverige här? undrar företrädare för en rad organisationer.

18 AUGUSTI 2022

Högskole-studenter har inte råd att vara sjuka

Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem som särskilt drabbar unga. Om studenter hade lik­värdig tillgång till sjukersättning, karensdag och a-kassa som deras jämnåriga med anställning skulle ohälsan kunna motverkas. Vi kräver en elev- och student­hälsa som stärker ungas psykiska hälsa och tar oss ur den negativa spiralen.

4 APRIL 2022

Högern snubblar på mållinjen och Putin tar guld

Det är bra att Moderata Studenter hakar på Miljöpartiet och kräver ett importstopp av fossila bränslen från Ryssland. Det är också det enda med deras förslag som är bra. Resterande sammanfattas snällast som kontraproduktiva.

10 MAJ 2022

Det är högern som är klimatkriminell – inte aktivisterna

När högern vill straffa aktivister som blottlägger deras klimatkriminella politik vill vi i Gröna studenter vara tydliga med att vi står i solidaritet med de som tar till gatorna för att driva på för den livsnödvändiga gröna omställningen. 

4 JUNI 2022

Stoppa importen av rysk olja och gas och inför en princip om energisolidaritet

Svenskarna förtjänar politiska ledare som bättre förvaltar deras vilja att hjälpa.

30 MARS 2022

Riksdagen kryllar av pumppopulister

Socialdemokrater, vänsterpartister, högeroppositionen – vilken värld lever ni i? Vi som undrar är Gröna studenter. Och vi vill påminna om tre hårda fakta.

8 MARS 2022

Motverka våldet mot kvinnor – dags för kompletterande åtgärder!

Amina Agbere, språkrör Gröna Studenter Lund, vill se fler åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. Det 40-punktsprogram som infördes under ledning av Märta Stenevi (MP), dåvarande jämställdhetsminister, anser hon behöver kompletteras.

6 DECEMBER 2022

MP i hård kritik mot S: Natur och samer hotas

Den nye näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson sa direkt som det var: Socialdemokraterna ska öppna nya gruvor, för att ”de älskar gruvor”. Det är med stor sorg vi ser att vad vi oroat oss för, på bara några dygn, nu är ett faktum, skriver tio MP-toppar.

2 OKTOBER 2022

Slopa p-normen och sänk hyrorna för studenter!

Genom att ha färre parkeringsplatser i studentområdena skulle såväl hyror som miljöpåverkan minska.

4 DECEMBER 2022

Rädda oss från klimatlyxfällan med en koldioxidbudget

Flera kommuner går före och inför lokala koldioxidbudgetar. Nu är det hög tid att hela landet följer efter.

Bli medlem

Medlemskapet är gratis och du kan gå med oavsett ålder och om du studerar eller inte. Som medlem får du fri tillgång till utbildningar, träffar och evenemang. Välkommen!

Dela sidan!

Hjälp oss sprida ordet om Gröna Studenter! Ju fler som får veta om oss desto mer kan vi i Sveriges gröna studentförbund växa.

Om oss

Gröna Studenter är Miljöpartiets studentförbund.

Är du nyfiken på att engagera dig? Hör av dig till din lokala ledare.

Kontakt

Gröna Studenter
Ringvägen 126
116 61 Stockholm
 
info@gronastudenter.se